Hva skjer i skolen?

Rundt 50 deltagere fikk faglig påfyll til frokost da vi inviterte til seminar og deling av innsikt om kopiering, læremidler og kunstig intelligens i skolen.

20250325_081921806_iOS.jpg_small.jpg
Trond Smith-Meyer, seniorrådgiver i Kopinor. Foto: Silje Tretvoll

Innsikt fra mange år med skoleundersøkelser

Kjetil Digre, som leder arbeidet med kunnskap og fordeling i Kopinor, åpnet seminaret som ble arrangert 25. mars med et tilbakeblikk på tidligere tiders undersøkelser om kopiering i skolen. Så lenge Kopinor har eksistert, har vi samlet detaljert kunnskap om hva som kopieres.  Deretter presenterte han dagens skoleundersøkelser.

400 millioner kopisider årlig

Disse undersøkelsene gir hvert år oppdatert kunnskap om både digital kopiering og fotokopiering. Omfanget av denne kopieringen er stabil og på et høyt nivå. Innhold som tilsvarer rundt 400 millioner sider kopieres hvert år i medhold av avtalen som er fremforhandlet mellom KS og Kopinor.

Gjennom fokusgrupper har vi også fått innsikt i lærernes behov for å supplere læremidlene med kopier. Det danner seg et klart bilde av hvordan lærerne hele tiden strekker seg etter å gi elevene best mulig undervisning, selv i en situasjon der økonomien er stram: «Når jeg mangler ressurser, må jeg bare gjøre det som fungerer best for elevene», sa en av lærerne i fokusgruppene.

Kunstig intelligens på vei inn i klasserommet

Seniorrådgiver Trond Smith-Meyer presenterte nye tall om bruken av generativ kunstig intelligens (KI) i skolen. Seks av ti lærere har tatt i bruk KI i undervisningen. Fire av ti har også brukt opphavsrettslig beskyttet materiale for å instruere KI-modeller. Den økende bruken av KI i skolen bekreftes også av Utdanningsdirektoratets undersøkelse «Spørsmål til skole-Norge».

Hva brukes pengene på?

Deltakerne fikk også innsikt i læremiddelsituasjonen, fem år etter at kombinasjonen av pandemi, fagfornyelse og nye læremidler utsatte norsk skole for en «sjokkdigitalisering». Som en del av kunnskapsgrunnlaget var kartleggingen av ressursbruken på læremidler og læringsressurser som Oslo Economics utførte i fjor på oppdrag fra KS og Kopinor. Den viste blant annet:

Forhandlinger om ny avtale

Administrerende direktør Hege Munch Gundersen understreket at frokostseminaret er en del av vår økte satsing på kunnskapsdeling. Skolen er vårt største avtaleområde og temaet er særlig aktuelt denne våren. Etter sommeren starter vi forhandlinger med KS om en ny avtaleperiode.