Aktivitetsmidler gir støtte til viktige prosjekter
16. desember 2024
Hva skjer med opphavsrettsmidler som ikke kan fordeles? Midlene kalles foreldet ufordelt kollektivt vederlag og omgjøres til støtte til prosjekter som styrker rettighetshavernes stilling, sprer kunnskap om opphavsrett og bidrar til samfunnsnyttige tiltak som gjør en forskjell – både i Norge og internasjonalt.
Hva er foreldet ufordelt vederlag?
Foreldet ufordelt kollektivt vederlag er midler som ingen har gjort krav på. Etter tre år blir midlene omfordelt av Kopinors styre til tiltak som styrker rettighetshavernes posisjon og opphavsretten. Dette sikrer at midlene skaper verdi, selv om de ikke kan tilbakeføres til spesifikke opphavere.
En del av disse midlene kalles aktivitetsmidler og tildeles konkrete prosjekter og tiltak som medlemsorganisasjonene kan søke om årlig. Prosjektene kan foregå i Norge eller i utlandet, så lenge de støtter internasjonalt solidaritetsarbeid, styrker rettighetshavere eller fremmer forståelsen for opphavsrett.
Et mangfold av prosjekter får støtte
Aktivitetsmidlene gir mulighet til å støtte prosjekter som dekker et bredt spekter av formål. Her er noen eksempler på prosjekter som har fått støtte i år:
- Holdningskampanje om opphavsrett: Norges Fotografforbund fikk tildelt tilskudd for en holdningskampanje som har som mål å øke bevisstheten om opphavsrett både blant fotografer og deres kunder. Les mer om kampanjen «Bildene dine, dine rettigheter: En kampanje om opphavsrett for fotografer og kunder»
- Litteratur i eksil: Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere har jobbet med å synliggjøre og tilgjengeliggjøre sensurert belarusisk litteratur. Prosjektet løftet frem forfattere som har blitt tvunget i eksil og bidro til å bevare deres stemmer. Les mer om prosjektet «Litteratur i eksil – stemmer fra Belarus».
- Støtte til ukrainske forfattere: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har delt ut stipender til ukrainske sakprosaforfattere. Formålet med stipendene er å gi forfattere mulighet til å dokumentere krigen og dens konsekvenser og sikre at deres unike perspektiver blir bevart for fremtiden. Les mer om prosjektet.
Disse prosjektene viser hvordan midlene kan brukes til å støtte rettighetshavere i ulike situasjoner og bidra til å synliggjøre opphavsrettens betydning.
Hvordan kan medlemsorganisasjoner søke?
Medlemsorganisasjoner som ønsker støtte til slike prosjekter, kan søke om midler. Her er søknadskriteriene som må oppfylles:
- Relevans: Prosjektet må bidra til å styrke rettighetshavernes stilling, øke forståelsen for opphavsrett eller støtte arbeid med internasjonal betydning.
- Prosjektbeskrivelse: Søknaden må inkludere en detaljert prosjektplan og et budsjett.
- Egenandel: Organisasjonen må bidra med minst 10 prosent av søknadsbeløpet som egenfinansiering.
- Gjennomføring: Det forventes at prosjektet gjennomføres innen gitte tidsrammer og at det opplyses om at støtten kommer fra Kopinor.
Søknadsfristen er 1. april 2025. Utlysning publiseres på nyåret.
Rapportering og resultat
Sluttrapporten leveres innen tre måneder etter prosjektets avslutning og skal inneholde en oversikt over hvordan midlene er brukt og hvilke resultater prosjektet har oppnådd.
Hvorfor er dette viktig?
Aktivitetsmidlene gir medlemsorganisasjoner mulighet til å realisere større prosjekter som styrker opphavsrettens rolle og betydning. Gjennom støtte til enkeltstående tiltak, sikrer vi at midlene brukes til konkrete og samfunnsnyttige formål.
Etter jul publiserer vi en artikkel med mer informasjon om hvordan din organisasjon kan søke støtte til prosjekter i 2025.