KI og framtidens opphavsrett i fokus på IFRRO-konferansen i Québec

14. oktober 2024

1.-3. oktober ble den internasjonale konferansen om opphavsrett og kollektiv forvaltning i regi av medlemsorganisasjonen IFRRO arrangert i Québec i Canada. Kopinor var til stede og deltok også på organisasjonens årsmøte.

HGM, JB, Tracey Armstrong (President IFRRO), Anita Huss-Ekerhult (CEO og generalsekretær i IFRRO 02.10.2024 (Foto Silje Tretvoll).jpg
Fra venstre: Hege Munch Gundersen (administrerende direktør) og Jens Barland (styreleder) fra Kopinor. Tracey Armstrong (styreleder) og Anita Huss-Ekerhult (generalsekretær og CEO) fra IFRRO. Foto: Silje Tretvoll

IFRRO (The International Federation of Reproduction Rights Organisations) organiserer forvaltningsorganisasjoner som Kopinor, i tillegg til en rekke nasjonale og internasjonale organisasjoner av rettighetshavere fra hele verden. Organisasjonen, som i år har fått fire nye medlemmer, omfatter 158 medlemsorganisasjoner fra over 80 land. Felles for organisasjonene, er at de fremmer rettighetene til dem som skaper åndsverk. Hver høst arrangerer IFFRO årsmøte etterfulgt av to dagers internasjonal konferanse. I år var den fransk-kanadiske organisasjonen Copibec vertskap. 

KI hovedtema

Kunstig intelligens (KI) var hovedtemaet på konferansen der over 130 delegater fra 70 ulike medlemsorganisasjoner deltok. Foredrag og panelsamtaler dreide seg blant annet om KI og opphavsrett, viktigheten av lisensiering, dagens juridiske landskap og bærekraftig utvikling. 

Konferansen dekket også sentrale spørsmål for den kollektive forvaltningssektoren, inkludert implementering av EUs digitalmarkedsdirektiv, ivaretagelsen av rettighetshavere, samt nye verktøy og ressurser for rettighetsforvaltning.

– Akkurat nå er den største utfordringen kunstig intelligens og hvordan de globale tek-gigantene tar seg til rette. Organisasjonene har et viktig arbeid med å skaffe inntekter til dem som skaper innhold og verdier. Det gjør at rettighetshavere fortsatt får ressurser til nye bidrag til samfunnet, til fellesskapet og til bygging av demokrati. Det er viktig at vi står samlet om dette på en global arena, sier Jens Barland, styreleder i Kopinor.

– Tidligere har disse konferansene vært preget av mer generelle foredrag om KI som fenomen, mens de i år var mer konkrete og handlingsorienterte. Et viktig spørsmål som ble diskutert er hvordan man kan utvikle lisenser for bruk av opphavsrettslig beskyttet materiale uten at dette undergraver rettighetshaverne og de som lever av å utvikle åndsverk, sier Hege Munch Gundersen, administrerende direktør i Kopinor. 

Delegasjonen HD, AM, JB, HMG, ST [Foto Guðrún Björk Bjarnadóttir].jpg
Fra venstre: Hege Døssland, Arne Magnus, Jens Barland, Hege Munch Gundersen, Silje Tretvoll. Foto: Guðrún Björk Bjarnadóttir

Fra Kopinor deltok styreleder Jens Barland, styremedlem Arne Magnus, administrerende direktør Hege Munch Gundersen, direktør avtaler og kunder Hege Døssland og direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Silje Tretvoll.