IFRRO feirer 40 år med sterke norske bidrag
4. november 2024
I 40 år har IFRRO jobbet med å sikre rettferdig forvaltning av opphavsrett. Norske krefter har vært sentrale i etableringen og utviklingen av organisasjonen. IFFRO består av forvaltningsorganisasjoner som Kopinor og en rekke nasjonale og internasjonale organisasjoner av rettighetshavere fra hele verden.
International Federation of Reproduction Rights Organisations (IFRRO), som i år har fått fire nye medlemmer, omfatter i dag 158 medlemsorganisasjoner fra over 80 land. Felles for organisasjonene er at de fremmer rettighetene til dem som skaper og utgir åndsverk. I sitt 40. år er IFRRO er viktig spiller på den internasjonale opphavsrettsarenaen. Hver høst arrangerer organisasjonen årsmøte etterfulgt av to dagers internasjonal konferanse. Høstens konferanse ble arrangert i Québec i Canada. Der ble også jubileet markert.
Norske krefter framhevet i etableringen av IFRRO
Under jubileumsmarkeringen med temaet «Fortid, nåtid og framtid», ble norske aktører løftet fram for sin rolle i oppbygningen av IFRRO som global organisasjon.
John-Willy Rudolph, Kopinors administrerende direktør fra 1982 til 2006, ble framhevet som en av IFRROs tre grunnleggere sammen med Joe Allen fra amerikanske Copyright Clearance Center og Paul Nihjoff Asser fra tidsskriftforleggernes organisasjon STM. Rudolph snakket til forsamlingen i en videohilsen der han fortalte om organisasjonens spede begynnelse.
-
I 1980 startet IFRRO som en arbeidsgruppe i opphavsrettskomiteen til den internasjonale forleggerforeningen (IPA) og den internasjonale gruppen av vitenskapelige, tekniske og medisinske forleggere (STM). Forleggere var bekymret for fotokopiering av bøker som ble muliggjort av kopimaskiner og hadde behov for å utveksle informasjon for å kunne etablere en kontroll.
-
I mai 1984 i Oslo ble arbeidsgruppen omdannet til en organisasjon kalt International Forum for Reproduction Rights Organisations etter forslag fra John-Willy Rudolph som da var arbeidsgruppens sekretær. Forfattere krevde og fikk anerkjennelse for deres likeverdige rolle sammen med forleggerne i innkrevingsorganisasjonene. Navneendringen anerkjente deltagelsen av forfattere og andre rettighetseiere i gruppen.
Olav Stokkmo, tidligere generalsekretær i IFRRO og viseadministrerende direktør i Kopinor, har vært sentral i utviklingen av IFRRO. Stokkmo var organisasjonens første generalsekretær på heltid og har vært generalsekretær i to runder, fra 1998 til 2000 da han satt opp sekretariatet i Brussel og fra 2004 til 2016. Stokkmo sto på scenen under markeringen av jubileet og fortalte om etableringen av IFRROs utviklingsarbeid.
- I 1996 vedtok IFRRO at de skulle utvide aktivitetene sine. De opprettet et utviklingsfond som skulle finansiere prosjekter og bistå nye rettighetsorganisasjoner.
Yngve Slettholm, Kopinors administrerende direktør fra 2006 til 2023, snakket til forsamlingen i en videohilsen. I 2019 ble han valgt til IFRROs president, etter å ha vært organisasjonens 1. visepresident siden 2015 og styremedlem siden 2012.
IFRRO i dag
I dag er IFRRO en viktig spiller på opphavsrettsarenaen. IFFRO ledes av styreleder Tracey Armstrong og administrerende direktør Anita Huss-Ekerhult. Organisasjonens hovedsete er i Brussel i Belgia. Organisasjonen omfatter 158 medlemsorganisasjoner fra over 80 land.