Over 200 millioner kroner til norske rettighetshavere

23. september 2024

Nå utbetales hele 204,7 millioner kroner til norske rettighetshavere. Dette er Kopinors største årlige utbetaling, og den bidrar til at nye verk kan skapes og utgis. 

Susanne Levin.jpg
Susanne Levin, seniorkonsulent i Kopinor med ansvar for fordeling. Foto: Ayla Zwart

Gjennom Kopinor-avtaler får skoler, universiteter, virksomheter og offentlig forvaltning lov til å kopiere fra bøker, aviser og innhold fra internett. Betalingen for dette fordeles til opphavere og utgivere.

Susanne Levin er seniorkonsulent med ansvar for fordeling i Kopinor.

– Det meste av vederlaget som nå utbetales, kommer fra skoleverket, men også forvaltning og næringsliv, kommunale musikk- og kulturskoler, musikkorps og kor er representert, sier hun.

– Nå utbetaler vi også det kollektive vederlaget fra Bokhylla-avtalen fra 2023, fortsetter hun.

Bokhylla-avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor sikrer digital tilgang til totalt 400 000 rettighetsbelagte norske bøker utgitt til og med 2005. Bøkene og tidsskriftene er gratis tilgjengelig i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek for alle med norsk IP-adresse. Videre kan Nasjonalbiblioteket etter konkret forespørsel gi andre brukere tilgang for særskilte formål, i hovedsak forsknings- og utdanningsformål, etter nærmere definerte kriterier.

Totalt utgjør dette 204,7 millioner kroner til norske rettighetshavere.

Hittil i år er det utbetalt 260 millioner kroner til norske rettighetshavere, og det gjenstår en utbetaling i desember.